Zašto je potrebna zamena ulje u automatskom menjaču?

Zamena ulja automatskog menjača spada u redovan periodični servis i neophodno ga je odraditi u predviđenom intervalu. Redovnom zamenom ulja poboljšavaju se performanse menjača kao i efikasnost u vožnji .I još jedna bitna stvar je sprečavanje ozbiljnih i veoma skupi kvarova.

Dotrajalo ulje ne podmazuje dovoljno delove automatskog menjača tako da se komponente brže troše, brzine se teže menjaju, skraćuje se radni vek i stvaraju se naslage koje onemogućavaju normalan rad menjača.

Zamenom ulja mogu se rešiti sledeći problemi:

  • Kašnjenje pri promeni brzina;
  • Grubo ili nepouzdano ponašanje menjača;
  • Vibracija vozila pod opterećenjem;
  • Trzaji kod zaustavljanja ili parkiranja.

Koliko često se menja ulje automatskog menjača?

Proizvođači vozila propisuju interval zamene ulja u automatskom menjaču vašeg automobila. Osim toga što ulje gubi svojstva prilikom rada, ono je takođe podložno starenju. Kod starijih modela automatskih menjača ulje i filter trebalo bi da se menjaju na 30-50.000 km. Kod novih generacija automatskih menjača proizvođači predlažu da se ulje i filter nikada u veku vozila ne menjaju, osim u slučaju kvara. To se ipak u praksi pokazalo kao nešto što stvarno smanjuje vek menjača. Zato je preporuka mnogih servisera da prvi servis automatskog menjača treba uraditi na 100-120.000 km, a nakon toga na svakih 60-80.000 km. To podrazumeva zamenu ulja i filtera ulja automatskog menjača.

Zamena ulja se preporučuje čak i u vozilima sa doživotnim rokom trajanja menjačkog ulja.

Zamenu ulja automatskog menjača preporučljivo je uraditi ukoliko nemate podatak da li je i kada ulje menjano, npr. pri kupovini polovnog vozila.

Takođe je, kao prvi korak, poželjno zameniti ulje u slučaju da primetite bilo kakvu nepravilnost u radu automatskog menjača.

Корпа
Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button