Održavanje Traktora I Radnih Mašina

Traktor je radna mašina koja je neophodna je za sve poljoprivrednike.

Prva asocijacija je ona velika crvena mašina, jer se takav traktor može naći širom naše zemlje. Ipak, nisu svi isti. Sa napretkom tehnologije napredovale su i radne mašine. Svaka ima posebno uputstvo za korišćenje i poseban sistem rada. Iz tog razloga je održavanje radne mašine različito shodno modelu.

Jedna stvar je sigurna, a to je da je motor traktora ne može da radi bez ulja. U ovom tekstu će se navesti svi važni koraci u održavanju radne mašine, sa posebnim osvrtom na ulje motora. Na kraju teksta ćemo predstaviti ulje koje se može koristiti i za motor, menjač, hidrauliku, kočnice i kvačila. 

Vrste traktora

Postoje jednoosovinski i dvoosovinski traktori. Ovi prvi, jednostavniji, se nazivaju motokultivatori. To su one manje mašine, niže od običnog. Negde se može naći podela traktora na niske, srednje i visoke. Što je posao na njivi ozbiljniji, to je potrebnija veća radna mašina..

Najveći od njih se više ne zovu traktorima, već nosačima oruđa. Na putu ćete ih primetiti tako što će zauzeti više od jedne trake na kojoj se kreću. Radni vek zavisi od održavanja, kao i kod svakog vozila. To je prva stvar koju će vam preporučiti iskusan poljoprivrednik – redovno održavanje. Traktori su skupe radne mašine, pa su vredni svake pažnje. 

Vrste traktora

Jedna žena za ceo život i jedan traktor za ceo život. Dobar spoj za srećan život! To je još jedan savet iskusnog poljoprivrednika. Šalu na stranu – kada su u pitanju traktori bez kabine, kao na ovoj slici, njihovo parking mesto mora biti ispod nadstrešnice. Ne dozvolite da kiša ili vlažnost vazduha pogode osetljive komponente na tabli.

Ukoliko je mašina koju koristite uveliko dugog veka, pozabavite se njenim delovima. Često stariji poljoprivrednici zanemare pokazatelje na potencijalni problem, sa izgovorom da su uvek tako vozili. 

Ipak, neki delovi ne traju zauvek. Obratite pažnju da li je svaki deo motora ispravan, sačuvajte svoju radnu mašinu. Takođe, nemojte je preopteretiti; ona takođe ima svoje granice nosivosti. Kada smo kod delova, proverite kočnice. Ponovo, stariji modeli su kritični kada je ovo u pitanju.

Na neki svojstven način, vlasnik traktora koji je celog veka poljoprivrednik, se toliko poveže sa svojom radnom mašinom, da je u stanju da je vozi i kada ona nije skroz ispravna. To je svakako zavidan stepen poznavanja rada traktora, ali nikako nije preporučljiv. Zbog ove nepažnje mogu da stradaju i drugi učesnici u saobraćaju. 

Ulje traktora je njegov krvotok

Pneumatika, filteri i ulje se ne smeju zaboraviti. Već smo pisali o tome kako je ulje motoru kao krv čoveku. Sa druge strane, filter za gorivo može da se napuni vlagom, a filter za vazduh raznim prljavštinama. Ove nečistoće mogu da uzrokuju drhtavice pri vožnji.

Nivo tečnosti i ulja u motoru mogu da uspore radnu mašinu. Traktor je jaka mašina, pa je potrebna ozbiljna snaga da se trzanja dovedu pod kontrolu. Zamiliste da nestane ulje u akumulatoru ili hladnjaku – kakav scenario bi nastao? Deluje kao sitnice, ali utiče na celokupni rad traktora.

Traktor je velika mašina, pa je Ravenol prirepmio boce od 20 litara ulja. Multifunkcionalno ulje za podmazivanje raznih mašina poput građevinskih mašina, bagera i traktora je Ravenol STOU SAE 10W-30 ulje. Njegova formula je stvorena na rastvorima baznih ulja i aditiva, koji su prethodno rafinisani. Ostala ulja za traktore možete pronaći ovde. Tu se nalaze sve karakteristike ulja kao što su viskoznost, tačka paljenja, boja, gustina i drugo.

Neka vaša radna mašina bude dugog veka uz Ravenol ulja za održavanje. 

Корпа
Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button